Hazánkban az utóbbi években rendkívül sokat változott a bérek összetétele és a sávok is. A legkiemeltebb szakmákban, mint a mérnöki és informatikai szakma, igen kellemes változás állt be, mely a hazatérő magyarok számára is lényeges lehet. 

A mérnöki területeket tekintve az alábbiak szerint alakulnak a fizetések 2020-ban; egy pályakezdő mérnök Magyarország nyugati felén bruttó 400-500 ezer forintot is kereshet kezdő fizetésként, ugyanez a populáció Kelet-Magyarországon bruttó 300-450 ezer forint között kérhet a munkaerőpiacon. Speciális mérnöki területeken (szerszám, SMT, CNC, hegesztés, ragasztás, fröccsöntés, festés stb.) vagy villamosmérnökként lehet a legmagasabb bérezésben gondolkodni, pályakezdő mérnökként ezeken a területeken bruttó 500-650 ezer forintos kezdő fizetést kérhetnek el a pályázók.  Tapasztalt mérnökként egy váltásnál bruttó 750-900 ezer forint is lehet a kezdő fizetés ha rendelkezik a delikvens legalább 2-3 év tapasztalattal és nyelvtudással. Gépészmérnökként (például karbantartás, gyártástámogatás területén) kicsit kevésbé kiemelkedőek a bérek, azonban nem maradnak el nagymértékben (max. 10-15%) a villamosmérnöki területtől.

Csoportvezetőként a mérnöki területen akár bruttó 700-1,3M forintos fizetést is megkaphatnak a rátermett jelentkezők, ez függ a lokációtól is, Kelet-Magyarországon némileg alacsonyabbak a bérek, mint az ország nyugati felén és a fővárosban. Felsővezetői pozíciókban rendkívül kiemelkedőek a bérezések, itt már nem feltétlenül számít a lokáció, keleten és nyugaton egyaránt ugyanazzal a bérrel veszik fel a kollégákat. Üzletágvezetőként, ügyvezetőként vagy K+F területen a legmagasabbak a bérek ezen a területen, bruttó 1,2-2M forintig is terjedhetnek.

Az informatikai szektorban a bérek szintén nagyot nőttek. Egy tavalyi kutatás szerint a junior fejlesztők jobban keresnek, mint a junior mérnök kollégáik, ehhez azonban a legtöbb nagy cégnél szükséges a nyelvtudás is.

Tesztmérnökként és adatbázisszakértőként az alábbi bérekkel számolhatunk:

A béren kívüli juttatások tekintetében nem sokat változott a piac, azonban azt elmondhatjuk, hogy a magánorvosi szolgáltatások, a fitness és wellness szolgáltatások béren kívüli juttatásként való nyújtása sokkal gyakoribb lett, mint az elmúlt öt évben. Továbbra is jellemző a SZÉP kártyás juttatás, az utazási térítés, emellett az éves jutalom is maradt a szokványos elemek között.

Nem sokat deviál a juttatások rendszere a pozíciók szenioritásával, így az is elmondható, hogy a junior kollégákra a legnagyobb cégeknél ugyanaz a cafeteria szabályzat és csomag vonatkozik, mint a vezetőkre. Felsővezetők esetében azonban annyi elmondható, hogy a céges laptop és telefon valamint egyre több helyen a céges autó is alap juttatásnak tekinthető és kérhető is.

Érdekesség, hogy 2018 óta megjelent a munkajogi szabályozás által garantált felett adható fizetett szabadság, mint béren kívüli juttatás és a táppénzes napok 100%-os fedezettsége is, elősegítve, hogy a betegségekkel tarkított hónapokban kevesebb kiesést tapasztaljanak amiatt, hogy a lebetegedő kollégák megfertőzik egymást az irodában, mert nem szeretnének kevesebbet keresni a betegnapok miatt.