Mindenképpen érdemes a hazai állásportálokat böngészni, adott esetben célzottan megkeresni cégeket. A munkakereséshez szükséges azonban egy jól felszerelt önéletrajz is, amely megfelelően domborítja a képességeinket és szakmai tapasztalatokat is. Az álláson kívül azonban számos fontos tényező van, amivel érdemes számolni. Amennyiben eddig életvitelszerűen külföldön éltünk, fontos, hogy a hazai ingatlan helyzettel és albérleti szituációval tisztában legyünk, ne hezitáljunk megkeresni olyan cégeket, akik ebben szakértők. Nagyon sok terhet vehet le a vállunkról, hogy legalább a lakhatással nem kell foglalkoznunk.

Emellett a hazai betegbiztosítás és egyéb adminisztratív dolgok elrendezése is fontos feladat, ehhez a legtöbb segítséget a Nemzetgazdasági Minisztérium kiadványa nyújthat:

Tájékoztató a Magyarországra visszatelepülők számára.pdf

További fontos segítséget nyújthat az Európai Foglalkoztatási Szolgálat weboldala is:

Tájékoztatás a külföldről hazatérő magyar munkavállalók és családtagjaik számára

Fontos azonban megjegyezni, hogy az áláskeresés valószínűleg a leglényegesebb lépés, ha már rászántuk magunkat, hogy hazajövünk.  A legtöbb hazai munkáltató fel van készülve az online interjúztatásra, nem feltétlenül kell hazajönni azért, hogy végigjárjuk a köröket, viszont a folyamatban egyszer legalább meg kell jelennünk személyesen is. Az utazás költségét a hazai cégek sajnos nem szokták ugyan átvállalni, de kellő rugalmasságot biztosítanak a szervezés tekintetében.

A kiválasztási folyamat hossza minden cégnél eltérő, de igyekeznek gyorsan (2-4 hét) döntést hozni. Általában akkor húzódik el a folyamat, hogyha több döntéshozói körön kell átmennie a jelöltnek, ilyenkor érdemes 2-4 napot várni a telefonálással vagy emailezéssel, a céges HR csoport nagyjából ilyen időintervallumokban tud esetleg új információkkal szolgálni. 

Amikor eljutunk egy kiválasztási folyamat végére, célszerű jelezni, hogy másik ajánlatot is várunk ha így van, mert ez meg is gyorsíthatja a folyamatokat. Amikor megkaptuk az ajánlatot maximum 1-2 napon belül törekedjünk a válaszadásra a cégek felé.