A legjellemzőbb technológiák rangsorát minden évben leközlő TIOBE index szerint 2020 novemberben a legnépszerűbb technológiák rangsora a következő:

Forrás: https://www.tiobe.com/tiobe-index/

A kimutatás szerint a legtöbben ezeket a nyelveket keresik, tanulják és ezek iránt érdeklődnek a leginkább. A hazai cégeknél vezető helyen van a C és Java technológia, nagyon népszerű a banki, biztosítási szektorban a C# és a Java. 

Ennek oka, hogy Java programok világszerte 3 milliárd eszközön futnak, használják őket a bank automatáktól kezdve a routereken át egészen az autókig, minden területen. 

A közép- és nagyvállalatok nagy százalékának elsődleges programozási nyelve a Java. Ha Java nyelvet tanul valaki, akkor biztosra veheti, hogy könnyen el tud majd helyezkedni banki területen, főleg, ha angolul is beszél legalább kommunikációs szinten. Ezen a pályán rendkívül jó bérekkel foglalkoztatnak munkavállalókat a cégek, így az átlag feletti kereset is szinte garantált a hazai munkaerőpiacon is. Globális viszonylatban az Amazon, az eBay, a LinkedIn, a Google, az Apple, a Facebook és sok más techóriás is Javában fejleszt olyan termékeket, amelyeknek az a feladata, hogy percről-percre felhasználók millióit szolgálja ki. Emellett a Java alapú programozás a bölcsője az Android fejlesztésnek is, így érdemes ebben gondolkodni.

A Microsofthoz köthető C#-ra is igazak a fenti állítások, szintén rendkívül keresett programozók az ebben jártas szakemberek hazánkban. A legtöbb számítógépes játékot fejlesztő cég C# alapú technológiákat használ, így akár ezen a rendkívül izgalmas területen is elhelyezkedhet aki kellő tapasztalattal és ismét azt kell mondjuk, hogy legalább középfokú angol nyelvismerettel rendelkezik.

Mindezek ellenére elmondhatjuk, hogy hazánkban nagyon sok cég keres funkcionális programozáshoz értő kollégákat is, keretrendszerek tekintetében a Ruby on Rails egy rendkívül ritka de nagyon értékes tudást jelenthet illetve a DevOps területhez  és a felhő technológiákhoz értő szakemberek is kifejezetten jó munkalehetőségek közül válogathatnak.

A leginkább keresett szakemberek a hazai tech cégeknél még mindig a Java fejlesztők, egyes kutatások szerint egy junior Java fejlesztő bérezése a 650.000 HUF bruttót is elérheti kezdő fizetésként, melyet természetesen más faktorok, mint például a nyelvtudás és egyéb keretrendszerek ismerete is befolyásolhat. 

A mesterséges intelligencia (AI) területen dolgozó cégek azonban sorra keresik a Python szakembereket, akik akár a 700.000 HUF bruttó kezdőfizetést is elkérhetik a feladatkörért.

A mérnöki területen még mindig a legkeresettebbek a minőségügyi, villamos, illetve folyamat – és gyártómérnökök, de a gépészekért is nagy a sorbanállás a piacon. Ez főleg annak tudható be, hogy számos gyártó cég beruházása folyik egyidőben hazánkban, így nagy a kereslet a megfelelő szakemberekre. Érdekes, hogy idén a K+F szektorban az élelmiszeripari cégek is számos szakemberrel bővítik csapataikat, ez valószínűleg a vírushelyzet kapcsán csak növekedni fog, hiszen ez a szektor is  profitált a COVID által teremtett gazdasági helyzetből.

Mérnökként azonban remek lehetőségek adódnak a hazai gyógyszeripari, telekommunikációs és energetikai cégeknél is, melyek szintén a legjobban fizetett területek közé tartoznak.

Emellett fontos készségeket várnak el a fejlesztőktől a cégek, de ami a leglényegesebb, hogy nem feltétlenül kész embereket keres a munkáltató. Nagyon sok cég felismerte, hogy egyes készségek, mint a prezentációs, kommunikációs készség fejleszthető, ahogy a fejlesztők és mérnökök tapasztalata is, ennek megfelelően már inkább attitűdöt, megfelelő értékrendet keresnek a leendő kollégákban, Egy CV alapján már nem döntik el, hogy megfelelő lesz-e a jelölt, számos esetben teszteket, praktikus feladatokat is elvégeztetnek a jelentkezőkkel, hogy valóban mérhető legyen a tudásuk. Ezután ha a jelölt kielégítően szerepelt a szóbeli interjún is, akkor szívesebben vesznek fel egy lelkes, motivált, lojális szakembert, mint hogy kész embert találjanak egy akár szenior pozícióra.

Így elmondható, hogy jelenleg alapvetően a programozási vagy mérnöki készségek és a nyelvtudás mellett a hozzáállás a legfontosabb tényező a toborzásban hazánkban.