Természetesen egyénileg is kereshetünk állást, ilyenkor is belefuthatunk toborzási ügynökségek által hirdetett állásokba. Gyakran előfordul, hogy a jelöltek úgy érzik, sokkal célszerűbb a cégekhez közvetítő nélkül pályázni, ez azonban nem mindig igaz. Egy személyzeti tanácsadó cég mindkét oldalt képviseli.

Lássuk milyen előnyökkel járhat ha egy tanácsadó céggel keresünk munkát:

 • Amikor jelöltként elküldjük az önéletrajzunkat egy tanácsadó cég által feltett hirdetésre számíthatunk arra, hogy legalábbis bekerülünk az adatbázisukba 
 • Később is megkeresnek minket számunkra megfelelő pozíciókkal, 
 • Esetenként akár egyszerre több céghez is pályázhatunk velük, nem csak egyszerre egyhez
 • Valóban képviselnek minket, hiszen nekik is az a jövedelmező, ha az ő jelöltjeit veszi fel a cég
 • Rendszeresen kommunikálnak a megbízó cégekkel, így szinte mindig van valami új információjuk
 • Nem hagyják hónapokig húzódni a folyamatot 
 • Ha visszautasítást adnak nekünk egy pozícióra, megindokolják és ha kérjük elmondják milyen módon tudnánk megfelelni az adott lehetőségnek
 • Nem hagyják a pályázati anyagunkat túl magas vagy túl alacsony bérrel beküldeni, így biztosan a megbízó cég által megadott sávban mozgunk
 • Amikor egy tanácsadó cég küldi tovább a pályázati anyagunkat, mellékel mellé egy ajánlást is, amely által már nem csak egy önéletrajz vagyunk
 • Az anyagunk ilyenkor egyenesen a HR osztály kezébe kerül, nem csak egy a sok beküldött jelentkezés között
 • Ha egyedül pályázunk, gyakran csak egy önéletrajz leszünk a sok közül, nem feltétlenül kapunk választ, míg a fejvadász céget mindig hívhatjuk, ha információra van szükségünk, a céget nem hívhatjuk fel mindig, gyakran nem is tudjuk az elérhetőségüket.
 • Egy másik fontos szempont, hogy ha az önéletrajzunk nem túl jó, a fejvadász segíthet kijavítani, értesülhetünk az interjú folyamat részletes lépéseiről, számos belsős információt kaphatunk a cégről, ahová jelentkezünk. 
 • Ha családostul jönnénk haza a párunknak is szívesen segítenek ha tudnak

Természetesen nem garancia a fejvadásszal való együttműködés, hogy azonnal állást is találunk, de mindenképpen növeli az esélyeket.

Hogy hogyan találunk megfelelő fejvadászt az sok mindentől függ. Érdemes lehet például az adott cég weboldalát is, hogy hány álláshirdetésük van kint és milyen kategóriákban. Előfordulhat ugyanis, hogy nem kifejezetten arra specializálódtak, amilyen kategóriában mi keresünk állást, ettől függetlenül sokat segíthetnek nekünk, azonban nagy valószinűséggel nem ismerik olyan mélyen az adott iparágat amiben mi otthonosan mozgunk. Az is érdekes indikátor lehet, hogy van-e a tanácsadó cégnek valamilyen információs oldala esetleg karrier tanácsadási szolgáltatása jelöltek számára. Amennyiben van, úgy valószínűleg egy olyan tanácsadó cégről beszélünk, aki később is meg tud majd minket keresni számunkra releváns állással, mert van saját adatbázisa, amelyben a megfelelő egyezéskor a mi önéletrajzunk is így nagyobb eséllyel találunk állást, mert egyszerre több tanácsadó is pályáztathat minket.

Nem érdemes sok tanácsadó céggel egyszerre együttműködni, mert előfordulhat, hogy a saját jelölt anyagunkkal versenyzünk. Ha ugyanahhoz a céghez mindkét tanácsadó cég elküldi az anyagunkat, az csak az tanácsadó cégek oldalán galibát okozhat, így akár késedelmesen kerülhetünk be a kiválasztási folyamatba. Így ha keresnek több tanácsadó cégtől, mondjuk el ha egy állásra már pályáztunk egy másik tanácsadó által.

Karrier Tanácsadás; megfelelő önéletrajz, LinkedIn profil, mire érdemes regisztrálni, fejvadászok és tobozók módszertana, hogyan választanak ki?

Amikor azt mondjuk, hogy a fejvadász cég segít átnézni és kijavítani az önéletrajzunkat, ennél akár többre is gondolhatunk. Egy sikeres pályázathoz nem csak az önéletrajzunknak kell minket megfelelően képviselnie. Fontos, hogy legyen egy szuper Linkedin profilunk is, ezt ugyanis minden esetben megkeresik a toborzók. Emellett nem mindegy, hogy a profilunk az említett oldalon hogyan van összerakva. Fontos a kulcsszavak megfelelő használata, a sorrend és az is, hogy milyen feladatokat emelünk ki a korábbi tapasztalataink kapcsán.

Egy fejvadász könnyedén elmondja mit lát az erősségünknek és milyen pozícióra tudnánk a legnagyobb sikerrel pályázni, hogy milyen pozícióra hogyan írjuk át az önéletrajzunkat, hogy megfelelően megmutassuk az adott területen szerzett tapasztalatainkat. Ehhez érdemes mindenképpen segítséget kérni,  így azt is megtudhatjuk, hogy hogyan működnek a kiválasztási folyamatok, hol és miért születnek meg a döntések, hogy releváns jelentkezőnek tekintenek-e minket vagy nem.

Fontos azt is tudnunk milyen álláskereső portálok a legmegfelelőbbek és mit kell feltölteni magunkról mindenképpen, ebben is segíthet a fejvadász szolgáltató. Mindenképpen javasolt tehát a munkerő közvetítők keresése első körben akár piaci körképet is kaphatunk tőlük, majd felkészülhetünk a pályázatokra és végül akár nagyon hamar rá is találhatunk a megfelelő állásra úgy, hogy volt egy “téglánk” a cégnél.