A nők szerepe a műszaki és technológia szektorban pár évvel ezelőtt még csupán egy jól hangzó szlogen lett volna, napjainkban azonban a diverzitási kérdés egyik legfontosabb szempontja a nemek egyenlősége vagy ennek elősegítése a munkahelyeken. Egyre nagyobb ugyanis a tudatosság a nemek közötti esélyegyenlőség tekintetében, már nemcsak hogy nem kezelik tabuként a témát, sok nagyvállalatnál már kifejezett célok, stratégiák születtek ennek elősegítésére.

Számos szervezet és alapítvány is foglalkozik már diverzitási felméréssel cégeknél,  ez azt jelenti, hogy megvizsgálják hogy áll, illetve hogyan és mivel lehetne elősegíteni a munkahelyi sokszínűséget. A munkahelyi diverzitás egyik legfontosabb célja, hogy számos különböző értékrend és szemléletmód legyen megtalálható a szervezetben, hiszen tanulmányok bizonyítják, hogy például a nők logikája nagyban eltérhet a férfiakétól, ez egyes projektek esetében hatalmas előnyt is jelenthet, ha éppen egy régen nem megoldott problémával áll szemben a fejlesztői csapat. 

Csak néhány céget említve, hazánkban az SAP Hungary, a Getronics, a BlackRock, az Accenture a Continental, a Microsoft, az Emarsys és az EPAM is élen jár a nőket illető programokban, a nők szerepének innovációban és technológiában való erősítésében. Ezek a cégek konkrét vállalások formájában és toborzási célszámokkal igyekeznek elősegíteni a hölgyek munkavállalását, ennek megfelelően a környezetet és munkakörülményeket is esetenként hozzá igazítják a speciális igényekhez. Jóval nagyobb rugalmasságot és munkavégzési megoldásokat ajánlanak a nőknek, hogy könnyítsék a karrierutat is számukra a cégeken belül.  

Fenti intézkedések azért is fontosak, mert egyes kimutatások szerint az informatikai szakot végzett diplomás nők mindössze 8-9%-a vállal ebben a szektorban munkát, míg a férfiak ugyanezen esetben 25-30%-ban. Hogy ez a szám minél magasabb legyen érdemes már fiatal korban elkezdeni a lányok érzékenyítését a digitális világ, a programozás, kódolás iránt, ezzel foglalkozik számos oktatási intézmény is, mint például a Skool alapítvány, ahol fiatal lányok sajátíthatják el a programozás képességét önkéntes oktatóktól és mentoroktól. 

A munkahelyek mellett a fejlesztőnek célzott programozói versenyeken is egyre magasabb a nők reprezentáltsága, ezek a csapatok pedig egyértelműen felveszik a kesztyűt akár a tapasztaltabb férfiakból álló fejlesztői csapatokkal is. Elmondhatjuk tehát, hogy a tapasztalat azt mutatja, hogy a nők ugyanolyan sikerrel végeznek el programozói feladatokat, így érdemes minden pályakezdésen gondolkodó, informatikai affinitással rendelkező hölgynek számításba venni a technológiai szektort, mint jövőbeni karrierutat.

A tavalyi évben számos rendezvényt fűztek fel hazánkban kifejezetten erre a témára, számos workshop, előadás, tréning és kerekasztal beszélgetés foglalkozott a nők szerepének növelésével és a lehetőségek kiszélesítésével a technológiában. Érdemes tehát ezeken a rendezvényeken is (akár online) részt venni, hiszen számos nagyvállalat képviselteti magát, ahol kifejezetten cél a női munkavállalók arányának növelése.

Tehát a legendával ellentétben számos kifejezetten női mérnökök, szakemberek, programozók számára előnyös stratégia született az utóbbi években a hazai cégeknél. Ez egy viszonylagos pozitív diszkriminációt jelent, már nem érik hátrányok az egyazon pozícióra jelentkező nőket, egy férfi jelölt javára, sőt. Amennyiben ugyanazokkal a képességekkel és tapasztalatokkal rendelkezik egy női jelölt is, mint egy férfi jelölt, a toborzók és vezetők kizárólag a rátermettség alapján döntenek  a felvételnél. Érdemes tehát nőként is áttekinteni a lehetőségeket Magyarországon, hiszen rengeteg cégnél kifejezetten keresik is a női szakembereket a sokszínűség jegyében. Az esélyek tehát egyenlők és innentől már csak a munkavállalók képességein múlik egy álláspályázat sikere.