Ha eldöntöttük, hogy hazaköltözünk, a megfelelő otthon megtalálása kulcsfontosságú. A lakáskeresés során könnyedén hirdetések ezreit találhatjuk meg akár bérelni, akár vásárolni szeretnénk. Ezek lehetnek lakástulajdonos vagy épp ingatlanügynök által feladott hirdetések is. Könnyen elveszhetünk azonban a részletekben ha nincs megfelelő tervünk, nem szedjük össze a legfontosabb szempontokat a leendő otthonunk kapcsán. A hirdetési szövegek, képek tömkelege nem biztos, hogy tartalmazza a számunkra fontos és szükséges információt, így a lakáskeresés nagyon elhúzódhat és időt veszíthetünk számunkra egyébként nem megfelelő lakás megtekintésével.. Gyakran kell várni arra is, hogy megnézhessünk egy lakást, ez még hosszabbra nyújthatja a folyamatot..

A lakáskínálat rendkívül széles, ma már egyre több hirdetési portál áll rendelkezésre (www.ingatlan.com, www.alberlet.hu, www.ingatlannet.hu, www.ingatlanbazar.hu, stb.), így szinte biztos, hogy van számunkra megfelelő lakás a piacon, amelyet online meg is találhatunk, ehhez viszont idő kell. Fontos tudni, hogy ha bérelni szeretnénk,  az általános szerződési feltételek szerint két havi kaucióval szükséges rendelkeznünk és legalább egy éves szerződést kell kötniük. Vagyis amennyiben változnak az életkörülmények, nagyobb vagy kisebb lakásra van szükségünk, esetlegesen más környék megfelelőbb lenne a jövőben, akkor egy év után a váltás problémamentesen megoldható. A lakáskínálat minősége az évek során fokozatosan javult, így egyre jobb és modernebb lakások közül válogathatunk. -A Numbeo statisztikája alapján, az európai országok rangsorában a bérleti index vonatkozásában hazánk az olcsóbb bérleti költségekkel rendelkező országok közé tartozik, ennek megfelelően a nyugat-európai bérleti árakhoz képest jóval alacsonyabb költségekkel számolhatunk.

Bérleti index (forrás: www.numbeo.com)

Hasonlóan nőtt az eladó ingatlanok száma és minősége is az elmúlt években, amit nagyban befolyásolt a folyamatosan fejlődő családtámogatási rendszer is.

Felmerül a kérdés, hogy egy hazaköltözési folyamat során amikor egyébként is több feladatot kell megoldanunk, egyedül érdemes-e nekivágni a keresésnek, vagy érdemes egy szakember segítségét igénybe venni?

Abban az esetben, ha szeretnénk relatíve gyorsan és fájdalommentesen megtalálni leendő otthonunkat, szakszerű segítséggel ezt sokkal egyszerűbben meg tudjuk oldani. Alapos igényfelmérés után lerövidíthető a folyamat és növelhető a sikerességi ráta. Vagyis nem kell időpontokra várni, mert a szakember megszervezi a megtekintéseket, illetve csak olyan lakásokat fogunk megtekinteni, amelyek megfelelnek az igényeinknek, így rengeteg időt spórolhatunk. Az ingatlanos környék ismerete segít abban, hogy mind az életstílusunk, mind a számunkra szükséges közlekedési vonalak szempontjából a legmegfelelőbb területen találjuk meg lakásunkat. A szerződéskötés folyamán csak olyan szerződést fogunk aláírni, amely mind a tulajdonos, mint a bérlő számára biztonságos és előnyös. A jogi támogatással elkerülhetjük a jövőbeli kellemetlen helyzeteket, akár az anyagi veszteséget. Fontos tudni, hogy az ingatlanszakértő szolgáltatásai számunkra, mint bérlő számára ingyenesek, hiszen a munkájukért járó jutalékukat a bérbeadó fizeti meg.

Mindent összefoglalva a lakáskeresés szakértői segítséggel jóval gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb, legyen szó ingatlan bérlésről vagy vásárlásról.

Jelen pillanatban is több iroda, több ezer ingatlanreferense segít megtalálni a keresők álomotthonait.Ahhoz, hogy kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbb ingatlanirodát, érdemes előzetesen tájékozódniszakmai tudásuk, referenciáik alapján. Többek között segít a lakáskeresőknek számos nagy hálózat, mint a  https://dh.hu/, az https://www.oc.hu/, vagy a https://www.remax.hu/, de érdemes szétnézni mindenképpen a dinamikusan fejlődő, kisebb, akár kifejezetten bérbeadási piacra specializálódott butik-irodák között is, mint például az https://www.alberlettippek.hu/, https://www.renthungary.hu/hu.