Az utóbbi két évben számos nagy beruházást kezdeményezett a hazai piacon néhány multinacionális vállalat, így lényeges szereplőivé váltak a munkaerőpiacon. Ezek között említhetünk szoftverfejlesztési központokat, regionális szolgáltató központokat, gyári, ipari beruházásokat is. 

Milyen tulajdonú cégekhez mentek az állami támogatások?

2018-tól kezdve számos nagyvállalat választotta hazánkat fejlesztési központok és nagyberuházások helyszínéül, ehhez a magyar állam számos esetben hozzájárult. Hogy csak néhány nagyobb projekt támogatását említsünk, a teljesség igénye nélkül 2018 óta támogatták az alábbi cégek munkahelyteremtő beruházásait; Robert Bosch, SK Battery Hungary Kft, BMW Manufacturing Hungary Kft, Zoltek Vegyipari Zrt, Krones Hungary Kft, Valeo Siemens, Thyssenkrupp Presta és még sok más hazai vagy külföldi tulajdonú céget.

Ennek megfelelően számos új lehetőség nyílt a felsőfokú végzettségű szakemberek számára is, hogy nemzetközi projekteken dolgozva elhelyezkedhessenek versenyképes bérekkel és kürölmények között.

A gyártó szektorban remek lehetőséget kaphatnak a hazatérést fontolgató mérnökök és műszaki szakemberek is, hiszen a fent említett cégek esetében gyakran világszínvonalú gyártósorokról és rendkívül innovatív fejlesztési megoldásokról beszélhetünk. Itt érdemes keresni, ha remekül beszélünk angolul, van gyártó céges tapasztalatunk és egy nemzetközileg elismert cégnél szeretnénk dolgozni, egyes esetekben csaknem európai szintű bérezéssel.

Az utóbbi két évben számos munkahelyet teremtett a szolgáltató és informatikai fejlesztések szegmensében például a BlackRock vagy az Avaya is, az informatika szektora pedig rendkívüli növekedést mutat jelenleg is. Számtalan szoftver-startup cég alakult hazánkban, akik nem csak a munkakörülmények tekintetében veszik fel a versenyt a nemzetközi cégekkel, de a bérek tekintetében is.

Amennyiben külföldön dolgozó szoftverfejlesztő vagy üzemeltetési szakemberként szeretnénk újra itthon elhelyezkedni, egyre jobb és bérben is kiemelkedő lehetőségek nyílnak hazánkban. A fent említett startup és nemzetközi cégek a leginnovatívabb megoldásokban gondolkodnak. Korábban a ahhoz, hogy a legújabb technológiákkal dolgozhasson egy fejlesztő, többnyire külföldi cégekben kellett gondolkodnia, azonban az utóbbi években itthon irodákat nyitó informatikai cégek nagy része immár követi a nemzetközi fejlesztési trendeket és módszertanokat is, mindezt pedig igen kiemelkedő bérezéssel teszi.

A bérezés mellett a nem-konform juttatásokban is élen járnak, mint az irodai ellátások széles köre vagy akár a nyereségrészesedés, valamint szinte minden ilyen cégnél elérhető a távmunka lehetősége is, így nem befolyásolja növekedésüket a jelenlegi vírushelyzet sem.

Mindez egyre inkább igaz a BSC és SSC szektorra is (Business Service Center, Shared Service Center), ahol szintén nagy értékű projekteknek nyújt hazánk táptalajt. Ezek a cégek a legtöbb diplomás, több nyelven beszélő munkavállaló számára remek lehetőséget nyújtanak, folyamatosan növekszenek, ahogy egyre több folyamatot hoznak a magyarországi központokba az anyacégek. Itt érdemes szétnézni, ha nem kifejezetten egy kimondott szakmában szeretnénk elhelyezkedni, de remek folyamatszemlélettel és jó nyelvtudással keresünk állást. Ebben a szektorban nem csak munkát találhatnak a hazatérő magyarok, de karrierlehetőséget is, hiszen ezekben a szervezetekben relatíve gyors és munkabérben is lényeges előrelépéssel lépkedhetnek a ranglétrán.